Hvorfor er en SoRoTo tvangsblander ergonomisk?

Se svaret på hvad der gør SoRoTo's tvangsblandere til nogle af de mest ergonomiske på markedet.

Helt overordnet er ergonomi et overset emne på mange arbejdspladser, og mange der arbejder med et fysisk hårdt arbejde, er ofte ikke klar over den risiko de udsætter sig selv for, fordi de ikke er gode til at mærke kroppens signaler. Derfor er vores mission at oplyse om vigtigheden af ergonomi i arbejdet, samt blive ved med at udvikle vores produkter i en mere ergonomisk retning.

Vores produkter er blevet udviklet under devisen ”af murere til murere”, hvilket betyder at der er tænkt ergonomi ind i alle løsningerne på vores produkter. De ergonomiske løsninger til vores tvangsblander, vil vi i samarbejde med Charlotte Andersen, ergoterapeut hos Vasegårdens Klinikker ApS, belyse i dette indlæg.

 

Tvangsblanderen er mere ergonomisk end sine alternativer

Men først, lad os starte med det helt grundlæggende: Hvorfor er en tvangsblander ergonomisk at bruge? Det er den, fordi du reducerer det mulige stress, der kan være på kroppen, ved eksempelvis at blande store mængder materiale i en murerspand med et røreværk, hvor du selv står og bruger mange manuelle kræfter på at lave blandingen.

Et alternativ til tvangsblanderen kan også være en tromleblander, som dog er noget tungere at manøvrere rundt med, og det kræver en stor kraftudladning at tippe tromlen, når du skal have blandingen ned i en trillebør. 

Men hvilke elementer er det så der gør, at en SoRoTo tvangsblander tager meget hensyn til det ergonomiske aspekt? Jo, først og fremmest er SoRoTo tvangsblandernes vægt lavere end andre tvangsblandere på markedet, fx er vores tvangsblander med en blandekapacitet på 120 liter 30 % lettere end andre tvangsblandere på markedet med samme blandekapacitet.

Vi har markedets mindste på 40 L, som er en tvangsblander der i sin tid blev opfundet til at komme op ad trapperne i et højhus, men vi har også tvangsblandere på helt op til 300L, så der er et bredt spekter af modeller der kan tilgodese mange forskellige behov.

Dernæst kan en SoRoTo tvangsblander højdeindstilles via teleskopbenene, og dermed har en SoRoTo tvangsblander nogle af de samme fordele som et hæve-/sænkebord, fordi du er sikret en optimal arbejdshøjde. Charlotte Andersen uddyber vigtigheden af en korrekt arbejdshøjde således:

 

Teleskopben 

”Teleskopbenene på en SoRoTo tvangsblander gør, at man kan indstille maskinen i højden, så den er tilpasset den enkelte. Det nedsætter belastningen på kroppen, og gør det muligt at få grebet ned i en bedre højde. Jeg anbefaler, at man laver kraftbetonet arbejde med hænderne 15-20 cm under albuehøjde, hvilket muliggøres her”.

”Derudover forbedres balancepunktet, når man sætter teleskopbenet i den højeste indstilling, og det gør det markant lettere at tippe den, når man vil transportere den. Dermed anvendes der mindre muskelkraft samt mindre belastning i ryggen, end hvis blanderen ikke kunne indstilles i højden”.

Teleskopbenene har altså flere fordele, end blot at de muliggør højdeindstilling, da de også gør det nemmere at tippe tvangsblanderen, så man kan flytte rundt på den. En ting der også bidrager til en lettere transport af en SoRoTo tvangsblander, er dens læssehjul placeret på siderne af håndtaget. Læssehjulene gør nemlig, at du let og bekvemt kan læsse en tvangsblander op på en trailer eller ladet af en kassevogn, hvor du lader hjulene gøre arbejdet for dig. Dermed reducerer du belastning på skulder og ryg, og så passer du også bedre på din bil, som ikke risikerer at blive ridset.

 

 

Vipperist til murerspand

Det er dog ikke kun teleskopbenene på en SoRoTo tvangsblander, der er med til at sikre en bedre arbejdshøjde. Et andet element som bidrager til dette, er vipperisten til murerspanden, som gør at du får murerspanden op i en mere naturlig højde. Det giver ifølge Charlotte Andersen en større besparelse, end man måske skulle tro:

Ved at hæve murerspanden 25-28 cm fra gulvet, sænker man faktisk belastningen på kroppen med cirka 50%.

Fortæller hun, og fortsætter: "... Det lyder måske overraskende for nogle, at en relativt lille højdeforskel betyder så meget mindre belastning. Det skyldes dog, at man undgår løft i nogle af de udsatte områder på kroppen som lænden, og derfor giver vipperisten en stor reducering af det mulige stress netop dér”.

Det er dog ikke kun en bedre arbejdshøjde, der er en fordel ved at sætte sin murerspand på en vipperist. Ved at få murerspanden tættere på åbningen af karret reducerer man nemlig også risikoen for at spanden vælter, når din blanding kommer ned i spanden med høj fart. Derfor behøver du ikke at holde på spanden med én hånd, mens du åbnet for spjældet, hvilket er en meget uhensigtsmæssig stilling.

 

Hvorfor har vi valgt at fjerne kniven på toppen? 

Der findes mange argumenter for og imod kniven på toppen af en tvangsblander. Vi har både haft tvangsblandere med og uden kniv på vores tidligere modeller, men har af ergonomiske hensyn valgt at fjerne den, fordi vi ønsker at tage et ansvar for brugernes ve og vel. Hvordan kan det være et ansvar for ve og vel, tænker du måske? Det er det, fordi man bruger kniven til at åbne cementsække mm. på en meget uhensigtsmæssig måde for kroppen. Et løft af en cementsæk i strakt og hævet arm forværrer nemlig løftet markant, hvis man tager udgangspunkt i Arbejdstilsynets vejledning om løft, træk og skub.

For at gøre det mere konkret, har vi i samarbejde med Charlotte Andersen udregnet den belastning et løft af en 15 kg cementsæk giver på diskusskiverne, som i sidste ende kan give diskusprolaps.

”Et Løft af en cementsæk på 15kg i strakt arm giver et tryk på diskusskiverne i ryggen på knap 200 kg. En ung veltrænet mand kan tåle et max tryk på diskus på ca. 340 kg. Er man ikke veltrænet eller ung, tåler man mindre. Der skal altså kun et enkelt løft af en 15 kg cementsæk i strakt arm til for at overbelaste kroppen”.

At få nogle konkrete tal på, hvad man udsætter kroppen for, beskriver meget godt, hvor opslidende det kan være at have et fysisk hårdt arbejde, og at det kan være risikabelt at skulle droppe en tung cementsæk ned fra en højde over skulderhøjde, da det netop er noget af det, Charlotte Andersen fraråder én at gøre.

”Med SoRoTos tvangsblander kan du med fordel løfte cementsækken mens du holder den tæt på kroppen og herefter lægge den på topristen på blanderen og derefter åbne sækken med en kniv mens den ligger på topristen. Du undgår dermed løft over skulderhøjde samt vrid i kroppen. Med teleskopbenene kan du indstille blanderen i lav højde indtil du har hældt cementen i blanderen. Du kan ligeledes bruge blanderens vipperist til at stille sækken på, hvis du vil dele dit løft op i to løft”.

Er murerskeholderen bare en salgs-gimmick?

Når man taler om ergonomi, taler man ofte om vægt og vægtfordeling, men der er to spændende features på vores tvangsblander om gentagende arbejde, som vi slutteligt ønsker at nævne i dette indlæg .Den ene er vores murerskeholder, som måske kan virke som en simpel salgs-gimmick, fordi det blot er en lille metalholder til din murerske, men feedbacken fra murerne har faktisk været, at den kommer dem til stor gavn, fordi man bruger og lægger murerskeen talrige gange i løbet af en arbejdsdag, og derved undgår du at skulle bukke dig ned adskillige gange. Derudover ved du altid, hvor du har din murerske - så undervurdér ikke fordelen i en simpel men smart feature som murerskeholderen.

Den sidste ergonomiske feature vi vil nævne i dette blogindlæg, er blandearmene på maskinen. Det særlige ved blandearmene på en SoRoTo tvangsblander, set i et ergonomisk perspektiv, er, at de kan demonteres og skiftes meget nemt uden brug af værktøj. Derved undgår du at stå i en foroverbøjet og uhensigtsmæssig stilling ind over maskinen, mens demonterer armene, hvilket man gør dagligt i forbindelse med rengøring af maskinen.

Tvangsblanderen er med andre ord et rigtig godt valg, hvis du ønsker at skåne din krop mest muligt ved blanding af forskelligt materiale, og dermed er det en investering i dig selv og dit helbred. Hos SoRoTo gør vi alt for at indtænke de bedste ergonomiske løsninger i vores tvangsblandere, da vi netop selv ved, hvordan det er at stå med tingene i hænderne.

Hvis man skal opsummere på de ergonomiske fordele ved en SoRoTo tvangsblander, er du sikret en korrekt arbejdshøjde, når det kommer til løft af murerspand samt blanding af materiale i karret, hvilket sikres af vores vipperist og teleskopben. Derudover er balancepunktet optimeret på en SoRoTo tvangsblander, hvilket både skyldes teleskopbenene samt maskinens lave vægt. Blandearmene er nemme at demontere og skifte, så du undgår at stå foroverbøjet og arbejde med værktøj. Læssehjulene gør det mere bekvemt at transportere den, så du undgår unødigt stress og belastning af kroppen.

Du kan læse mere om, hvordan du arbejder i ergonomiske positioner i vores indlæg: ”5 gode råd til at blive bedre til ergonomi”.