Kalkmørtel: et langtidsholdbart byggemateriale til en mere bæredygtig fremtid

Kalkmørtel er et af de mest holdbare byggematerialer nogensinde - se bare på de gamle historiske strukturer, der stadig står, og som er skabt med kalk, f.eks. den kinesiske mur og Colosseum.

Mens cement har domineret byggebranchen siden introduktionen af Portlandcement i det19. århundrede, oplever kalkmørtel nu en fornyet popularitet på grund af sin miljøvenlige natur. Cement blev primært brugt til at reducere byggetiden, men materialet har nogle ulemper i forhold til kalkmørtel. En af forskellene er, at når bygninger er bygget med blødere mursten, så skal mørtlen helst gå i stykker og ikke murværket, når der opstår mindre bevægelser i bygningen; med cement kan murværket gå i stykker, men med kalkmørtel vil kalkmørtlen gå i stykker.

I denne blog udforsker vi fordelene ved kalkmørtel, hvordan man blander materialet og de bedste metoder til at bruge det i murværk.

 

Forskellen mellem kalkmørtel, kalkpuds og kalkpudsning

Først, lad os se på forskellene mellem tre forskellige slags kalkmaterialer:

 

Kalkmørtel

Kalkmørtel bruges til fugning med kalk, omfugning af gammel kalk og generelt byggeri med mursten og sten. Der er tre forskellige typer kalk, der bruges til fremstilling af mørtler: hydreret kalk, hydraulisk kalk og kalkpasta. Hver type har sine egne egenskaber, som vi kort vil gennemgå.

 

Kalkpuds

Kalkpuds bruges indendørs i bygninger som vægge og lofter. Det påføres i tre lag, og nogle gange tilsættes fibre som hestehår i det første lag for at øge trækstyrken og reducere risikoen for revner. Kalkpuds fremstilles ofte af kalkpasta (se definition nedenfor). Kalkpuds og kalkpudsning bruges ofte på samme måde, men forskellen er, at kalkpuds bruges indvendigt i huset, mens kalkpudsning bruges udvendigt.

 

Kalkpudsning

Kalkpudsning ligner kalkpuds - og er ofte endda det samme materiale, blot lidt grovere - men bruges på bygningers yderside for at beskytte mod barske vejrforhold. Kalkpudsning er ofte lavet med kalkpasta (se definition nedenfor). Jo grovere kalkpudsningen er, jo bedre beskyttes bygningen mod vejrforhold.

 

Hydraulisk kalk

Hydrauliske kalktyper hærder under vand og fremstilles ved hjælp af specifik kalksten. De sælges som hydreret kalk, der hærder, når der tilsættes vand, og gradvist hærder yderligere ved at absorbere kuldioxid. Kalktyper med højere hydraulisk indhold hærder hurtigere og er stærkere, men er mindre åndbare og fleksible.

 

Hydreret kalk

Hydreret kalk fremstilles ved at tilsætte en kontrolleret mængde vand til brændt kalk, hvilket øger dens stabilitet og gør den sikrere at håndtere. Denne proces kan anvendes på både hydraulisk og ikke-hydraulisk kalk.

 

Kalkpasta

Kalkpasta kan fremstilles af enten hydraulisk eller ikke-hydraulisk kalk ved at tilsætte et overskud af vand til brændt kalk. Hydraulisk kalkpasta hærder hurtigt under vand, mens ikke-hydraulisk kalkpasta forbliver formbar og forbedres over tid, hvilket gør den mere praktisk til visse anvendelser.

Så hvilken af de ovennævnte typer skal du bruge?

Der er intet rigtigt svar på det, men her er nogle hurtige retningslinjer:

  1. Kalkmørtlen bør være blødere og en smule mere porøs end det byggemateriale, der bruges til den vigtigste konstruktion.
  2. Jo mere udsat kalkmørtlen eller kalkpudsningen er, desto større behov er der for en hurtig hærdning og større holdbarhed.
  3. Jo mindre hydraulisk kalken er, desto mere fleksibel vil bygningen være og kunne bevæge sig – hvilket er at foretrække for f.eks. trækonstruktioner.

 

Fordelene ved at bygge med kalkmørtel

På grund af dens porøse struktur er kalk meget åndbar. Dette betyder, at den modstår fugtopbygning, da vand frit kan fordampe, hvilket forhindrer dannelse af fugt eller skimmelsvamp. Sammenlignet med cement kan vand blive fanget inde i cementen, hvilket kan forårsage fugt- og strukturelle problemer, som ofte er meget dyre at reparere.

Kalkmørtel er også fleksibel, hvilket betyder, at den vil udvide sig eller trække sig sammen ved skiftende temperaturer uden at revne. Der er derfor ikke behov for ekspansionsfuger, når man bygger med kalkmørtel, hvilket sparer omkostninger.

Det er et glat og letbearbejdeligt materiale, som er nemt at forme, samtidig med at det har et naturligt udseende og kan tilpasses farven på en eksisterende bygning ved restaureringsarbejde.

 

Kalkmørtels miljøvenlige egenskaber

Kalksten, som er råmaterialet til kalkprodukter, brændes ved en meget lavere temperatur end cement – 900 sammenlignet med 1300 grader, hvilket derfor bruger væsentligt mindre energi. I produktionsprocessen genoptager kalk noget af den CO2, der er lagret i materialet gennem dets levetid.

Som et naturligt materiale udskiller kalk ikke farlige eller giftige kemikalier og er derfor sikkert for menneskers sundhed og naturen. Kalk kan også produceres lokalt i lille skala, hvilket reducerer transportemissioner, og det kan kombineres med andre miljøvenlige materialer som hamp eller halm. Endelig er cement bestemt til deponi, mens kalkmurværk kan demonteres og genbruges ved slutningen af dets levetid.

 

Blanding af kalkmørtel

Kalkmørtel blandes typisk i en tvangsblander eller du kan bruge et røreværk.Forholdet til blanding af kalkmørtel er 1 del kalk til 3 dele sand (for kalkpuds og kalkpudsning bør blandingen være 1 del kalk til 2,5 dele skarptvasket sand). Proceduren for påføring af puds og pudsning er en smule anderledes, da antallet af lag (normalt op til 3 lag) sikrer den ønskede ruhed af det endelige lag. Delene bør måles nøje i en afmålingskasse eller spand for at sikre, at mængderne er præcise.

Så tag din tvangsblander. Tilslut støvsugeren til din SoRoTo Dust Controller (Kalkmørtel er generelt mindre støvende end cementbaserede mørtler, da den indeholder færre fine partikler, men det er stadig klogt at tage forholdsregler for at minimere støv, hvilket vil forbedre luftkvaliteten og sikkerheden.

Følg disse trin for at blande kalkmørtel:

  1. Tilsæt 1 del sand i tvangsblanderen.

  2. Tilsæt 1 del kalk.

  3. Tilsæt derefter de resterende 2 dele sand.

  4. "Tør" blandingen i et par minutter (en tvangsblander vil blande dette hurtigere end en tromleblander, så tiden varierer afhængigt af maskintype).

  5. Tilsæt vand lidt efter lidt. Hvis det ser for tørt ud, lad det blande i et par ekstra minutter (afhængigt af maskinen, tvangsblanderen tager kun et par minutter), og vend tilbage – du vil måske opdage, at du ikke behøver at tilføje ekstra vand alligevel. Den ideelle blanding til fugning har en konsistens som en snebold.

  6. Bland i yderligere 10-15 minutter. Noget tørt materiale kan sætte sig fast på bagsiden af blanderen, så skrab det frem til forsiden. Det vigtigste, når man blander kalkmørtel, er at være forsigtig med ikke at tilsætte for meget vand, da dette vil gøre materialet svagere.

Når du fuger, tager du det, du har brug for fra blanderen, og lader resten blive i - og blander det igen i et minut, når du vender tilbage. Dette vil holde kalkmørtlen frisk og i en god konsistens.

Fordelen ved at blande kalkmørtel, puds eller pudsning i en tvangsblander er, at de roterende arme aktiverer molekylerne i kalken og sikrer, at mørtlen blandes som ønsket, og at kalkklumper undgås. I en tromleblander er det tyngdekraftens kraft i kombination med det fyldte volumen, der afgør, hvor godt blandingen falder ind i tromleblanderen og blandes.

Kalkmørtel tager længere tid at blande end f.eks. cement, derfor er tvangsblanderens hurtigere blandingshastighed også en vigtig fordel ved valg af blandemaskine. Stålpadlen i SoRoTo tvangsblanderen er perfekt til at blande kalk, og deres unikt vinklede blandepaddle sikrer en hurtig og velblandet blanding.

SoRoTo H-Baljer er et godt supplement for at forbedre effektiviteten, når du arbejder med det endelige produkt af kalkblandingen.

Hvis der blandes mindre mængder i et røreværk, skal du sørge for at have det bedst mulige piskeris. Vi anbefaler en piskeris fra vores SCREW-serie eller vores SA120 fra EXPERT-serien.

 

Bygning med kalkmørtel

Først, fugt overfladen, som du skal påføre kalkmørtlen på – dette forhindrer, at den absorberer fugten fra materialet for hurtigt.

Derefter placerer du kalkmørtlen med en fugejern eller murske. Skær det overskydende mørtel væk og lad fugerne være i niveau, og vent derefter på, at mørtlen hærder – dette vil tage et par timer.

Når mørtlen er blevet stiv, afslutter du ved at duppe med en blød børste for at komprimere fugen og øge mørtlens porøse egenskaber.

Nu hvor du ved, hvordan man blander og bygger med kalkmørtel, hvorfor så ikke overveje at erstatte cement med dette åndbare og bæredygtige materiale? På den måde kan du spille en vigtig rolle i at reducere byggeriets skadelige miljøaftryk.

 

________________________________________________________________

Ansvarsfraskrivelse: Den følgende blogtekst indeholder retningslinjer vedrørende lerpuds og hvordan man blander det, som kommunikeret af virksomheden SoRoTo. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse retningslinjer udelukkende er til informationsformål og ikke bør betragtes som en erstatning for producentens retningslinjer. SoRoTo anbefaler, at brugere altid henviser til producentens instruktioner og retningslinjer for deres specifikke produkt for at sikre korrekt og sikker anvendelse. SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader eller skader, der kan opstå som følge af misbrug eller forkert anvendelse af deres retningslinjer.