LERPUDS: ET CIRKULÆRT MATERIALE TIL SUNDE HJEM

Mange naturlige materialer oplever en genopblussen i popularitet, da truslen fra klimakrisen bliver stadig mere tydelig. Lerpuds, med dens imponerende miljømæssige fordele, er ingen undtagelse.

Mange naturlige materialer oplever en genopblussen i popularitet, da truslen fra klimakrisen bliver stadig mere tydelig. Lerpuds, med dens imponerende miljømæssige fordele, er ingen undtagelse.

Fremstillet af en blanding af sand og ler, bruges materialet primært til renovering af historiske bygninger, men bliver i stigende grad anvendt i hverdagens indretning som en måde at bekæmpe byggeindustriens overdrevne kulstofaftryk.

Pudsning og afpudsning er to byggeteknikker, der anvendes til at dække og afslutte overflader på vægge og lofter. Hovedforskellen er, at lerpuds bruges til indvendige overflader og afslutninger, og ler-afpudsninger bruges til udvendige overflader og afslutninger. Materialet, der anvendes til pudsning og afpudsning, kan variere meget. Dette blogindlæg vil beskrive lerpuds.

Lerpuds er et naturligt byggemateriale og kan påføres en række overflader som ler-baserede substrater (solbakke, klint eller tampede jordvægge), træ, halmkugler, mursten, sten og mere, men det har også begrænsninger, så overflader der konsekvent er udsat for høje niveauer af fugt eller overflader, der er mere uigennemtrængelige, bør undgås.

Men det er ikke kun planeten, der nyder godt af det - lerpuds er ideelt til at opføre hjem, der støtter beboernes sundhed. Lad os udforske fordelene ved dette materiale og se på bedste praksis for at arbejde med det.

De mange fordele ved lerpuds

En fordel ved lerpuds er, at det er fri for giftstoffer, så det indeholder ikke flygtige organiske forbindelser - kemikalier, der frigives i luften og kan være skadelige for menneskers sundhed. Derfor forbedrer det luftkvaliteten i bygningen.

En anden væsentlig fordel ved materialet er, at det er meget åndbart og i stand til at regulere luftfugtigheden, så den holdes på 40-60% (som er det anbefalede niveau for bygninger). Når luftfugtigheden stiger, absorberer lerpuds fugt, som det derefter frigiver, når luftfugtigheden falder. Dette hjælper med at minimere virkningerne af luftvejssygdomme som astma, samt stoppe spredningen af vira og forhindre dannelse af skimmelsvamp.

Lerpuds er holdbare og vil vare lige så længe som de bygninger, de påføres på. Dog er de meget lette at reparere, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad angår æstetik, har lerpuds et unikt, naturligt udseende. Den kan farves, hvis det ønskes, ved hjælp af naturlige pigmenter, og pudsningen kan formes i enhver form.

Endelig kan lerpuds også gøre rum mere lydabsorberende - hvilket ofte er meget ønskeligt i bygninger med mange beboere.

Lerpuds og bæredygtighed

Brugen af lerpuds kan markant reducere det indlejrede kulstof i bygninger. Sammenlignet med andre puds - såsom cement - har det en betydeligt reduceret miljøpåvirkning i hele dens levetidscyklus.

For det første kræves der ingen dyb minedrift - som skader det omgivende miljø og bidrager til tab af biodiversitet - når leret udvindes fra jorden. Faktisk graves dette overflødige råmateriale op hele tiden alligevel - f.eks. i byggeri og tunneldannelse - hvilket betyder, at vi kan udnytte noget, der ellers ville gå til spilde. Desuden, da ler kan skaffes lokalt, minimeres transportemissioner.

Det KAN være lige så lokalt som din egen have, men medmindre du er professionel, anbefaler vi at købe lerjord fra professionelle producenter.

I produktionsfasen er der behov for meget lidt energi til at bearbejde lerpuds. I modsætning hertil skal puds, der indeholder kalk, brændes ved en ekstremt høj temperatur (op til 1250°C). Tilsætning af cement til kalkpuds vil øge forbrændingen, da cement også brændes ved (op til 1500°C), hvilket forbruger en enorm mængde energi og bidrager til kulstofemissioner. Da lerpuds er uforarbejdet, har det ikke denne skadelige økologiske omkostning.

Anvendelse af lerpuds kan også sikre, at hjem er langt mere bæredygtige i løbet af deres levetid. Med en høj termisk masse kan det forbedre energieffektiviteten ved at holde bygninger varme med mindre afhængighed af centralvarme. Og efter endt brug kan lerpuds komposteres og returneres til jorden, da det er 100% biologisk nedbrydeligt - det er et virkelig cirkulært materiale.Prisen på HPC

HPC er dyrere end normal beton, så du bliver nødt til at overveje om den øgede styrke og holdbarhed er pengene værd. Svaret afhænger af hvilken struktur du er ved at skabe.

På grund af sin styrke, kan HPC erstatte materialer såsom stål (ligesom UHPC), hvilket betyder at du i nogle tilfælde kan spare penge – f.eks. når du bygger højhuse. HPC gør at broer kan have længere strækninger uden støtte, så du sparer penge på bjælker. Og på motorveje og travle veje, kan brug af materialet være ensbetydende med mindre vedligeholdelse. HPC er det rette valg til disse strukturer, men til mindre bygninger og hverdagsbrug, er det nok ikke optimalt prisniveauet taget i betragtning.

Blanding af lerpuds

Lerpuds blandes nemt i en tvangsblander eller til mindre mængder med piskeris (SoRoTo SCREW-serien eller Expert Positive vil klare opgaven). Når du vælger størrelsen på tvangsblanderen, bør din gennemsnitlige outputmængde være en indikator.

SoRoTo har det bredeste udvalg af tvangsblandere, fra 40 liter til 300 liter. Tvangsblanderens  standardarme kan klare opgaven, da der ikke er små eller større sten i blandingen. Skulle du have en speciel blanding med sten større end 8 mm, anbefaler vi at skifte til vores gummiblade blandearme.

Vores tvangsblanderes gear/motor kombination er valgt med fokus på maksimal effekt, men med lavest muligt strømforbrug - så du kan tilslutte dem til strøm i steder med "minimum" elektricitet tilgængelig.

Lerpuds fremstilles af en del ler og to dele sand og kan også indeholde en naturlig fiber som halm for at øge styrken. For at oprette lerpuds hurtigt, tilsættes disse materialer til en tvangsblander og tørblandes, derefter tilsættes rent vand langsomt efter behov. Følg instruktionerne fra producenten af materialet.

Der er mange muligheder for efterbehandling af lerpuds, som farvning, brænding, pigmentering eller forskellige typer dekoration.

Arbejde med lerpuds

Som nævnt i begyndelsen er lerpuds velegnet til indendørs brug, men fordi det er følsomt over for direkte kontakt med vand, bør det ikke anvendes omkring brusere eller håndvaske. Hvis det påføres træ, skal du sørge for, at træet er korrekt forberedt og forseglet for at forhindre fugt - hvis det påføres metal, kan det være nødvendigt at installere et net eller en list før påføring af lerpuds.

For at påføre lerpuds skal du først sørge for, at overfladen er ren og fri for støv, og let fugte den. Derefter kan pudsningen påføres med en murske eller en sprøjtemaskine. SoRoTo H-Baljer er et fremragende værktøj, når du påfører puds, da de øger arbejdshøjden og kan fyldes med puds fra en trillebør. Tømning fra en tvangsblander til en trillebør er nem med benenes højdejusteringsmuligheder. (Se flere ergonomiske tips her.)

Overflader med god porøsitet vil kun have brug for et lag puds. Hvis der kræves to lag, skal de påføres tolv timer fra hinanden.

Let at bruge og med en negligerbar miljøpåvirkning kan murere overveje at inkorporere dette cirkulære materiale i deres arbejde. Ved at gøre dette kan byggesektoren opføre sikre og sunde hjem, der samtidig spiller en nøglerolle i at fremme en mere bæredygtig fremtid.

________________________________________________________________

Ansvarsfraskrivelse: Den følgende blogtekst indeholder retningslinjer vedrørende lerpuds og hvordan man blander det, som kommunikeret af virksomheden SoRoTo. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse retningslinjer udelukkende er til informationsformål og ikke bør betragtes som en erstatning for producentens retningslinjer. SoRoTo anbefaler, at brugere altid henviser til producentens instruktioner og retningslinjer for deres specifikke produkt for at sikre korrekt og sikker anvendelse. SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader eller skader, der kan opstå som følge af misbrug eller forkert anvendelse af deres retningslinjer.